składniki:
Sposób przygotowania: Jaja umyć, ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Poprzekrawać wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka i włożyć je do lodówki. Pasztet utrzeć z 2 łyżkami śmietany na puszystą masę, wymieszać z posiekaną natką, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić miseczki z białek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę na sos ubić z dodatkiem szczypty soli, wymieszać z chrzanem i wystudzoną płynną żelatyną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukru i ewentualnie odrobiną soli. Gęstniejący sos przełożyć do specjalnego rękawa lub szprycy (albo torebki foliowej z wycięciem w rogu) i wyciskać dekoracyjne rozetki na wierzch jaj. Wstawić na 30 min do lodówki. Potem ułożyć jaja na półmisku wyścielonym rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki, oprószyć posiekanymi żółtkami i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz